Resum de la Xerrada per pares i mares

La psicòloga, coach i mare astronauta Anna Muro ens va oferir una interessantíssima i dinàmica xerrada ahir al vespre.

La sessió va començar amb unes primeres nocions de la psicologia diferencial i a continuació va entrar amb detall en dos aspectes fonamentals com són la intel·ligència i la personalitat.

L’anomenada psicologia diferencial ens permet l’observació de les persones amb les seves diferències i la seva idiosincràsia, en què un comportament diferent no indica necessàriament una patologia. Ens va donar unes pautes bàsiques per a una bona observació, que és necessària per entendre i conèixer tant els nostres fills com qualsevol persona del nostre entorn. Cal observar sense intervenir i procurar fer-ho des de l’objectivitat, intentant no distorsionar el que observem passant-ho pel nostre sedàs. Nosaltres com a pares tenim una feina d’observació, però també són observadors dels nostres fills els mestres amb qui comparteixen tantes hores i els avis o cangurs que els acompanyen. Entre tots podem veure les diferents facetes que l’infant mostra i amb totes les perspectives obtenim una visió més complerta.

Un cop feta aquesta petita però interessant introducció teòrica vam entrar de ple a conèixer més coses sobre la intel·ligència, o més ben dit sobre les intel·ligències. Perquè la psicologia, que també va fent avenços, considera que no només som intel·ligents o no, sinó que tenim fins a 9 tipus diferents d’intel·ligències, i a més poden entrenar-se i millorar-se o bé van perdent la seva inicial eficiència. I és a partir de l’observació que, veient en quina es destaca, es pot orientar una persona cap a unes tasques o unes altres. En Messi és molt bo amb la pilota als peus, però val més no posar-li un micròfon al davant, per exemple. Els nostres fills també són Messis potencials en alguna de les 9 intel·ligències, però cal trobar en quina o quines i a partir d’aquí la nostra tasca és mostrar-los el camí i acompanyar-los. Com? Doncs per exemple oferint extraescolars adequats a cada un dels nostres fills i filles, potenciant les seves habilitats per tal de reforçar l’autoestima i ajudar-los a créixer de forma individual.

La nostra tasca com a pares i mares i com a família és acompanyar, mostrar el camí i donar les eines i indicacions per tal d’ajudar els nostres fills a arribar a l’edat adulta amb totes les armes i amb les millor possibilitats. Per il·lustrar aquesta idea vam fer un petit taller pràctic, el joc del cec i el pigall, que ens va fer riure una estona, un cop en vam analitzar els resultats.

L’Anna Muro va revelar-se com una gran comunicadora i coneixedora en profunditat del tema que ens venia a exposar, fent-ho de manera molt planera alhora que professional i il·lustrant les seves explicacions amb exemples de la vida quotidiana i amb casos clínics propis.

Si la xerrada us interessava i no hi vàreu poder assistir, us informen que encara ens queda tota la segona part, sobre la personalitat, que promet ser més interessant encara! Ben aviat us farem arribar la data de la nova xerrada.